Íme hogyan készítheted elő hétvégén, egy-két óra alatt a teljes heti egészségesebb étkezéseidet saláta mellé:
Az étkezésekkel kapcsolatos előrelátás segít szervezettnek maradni, időt takarít meg, és emellett mindig egészségesen táplálkozol. Tény, hogy a rostdús étkezésnek kifejezetten jó élettani hatásai vannak. Miből vihetünk be elegendő rostot a szervezetünkbe?
Természetesen zöldségekkel!
Zöld saláta:
Az előmosott zöld saláták kényelmesek ugyan, de a legtöbb esetben drágák. Ezért vásárolj különböző friss salátákat, mosd meg őket és tedd hűtőszekrénybe egy párnahuzatban. Talán mókásan hangzik, de frissebben tartja a salátát, mint a műanyag csomagolások, és nem szárítja ki őket, mint a zöldségcentrifuga.
Darabolt zöldségek:
A mindennapi zöldség a salátádba, ebédre, vagy épp a vacsorához elég nagy munkaigényű, azonban ha előre elkészíted rengeteg időt spórolsz vele. Legyen szó sárgarépáról, vöröshagymáról, paprikáról, vagy uborkáról, felszeletelve külön, zárható dobozokban megőrzik frissességüket. Egy-egy szelet cukkinit, spárgát forró sütőben megsütve és visszafagyasztva szintén jól kiegészítheted a heti menüt.
Bab vagy lencse:
Főzd meg lassan a fekete babot hagymával, fokhagymával, és fűszerekkel. Amikor elkészül, tárold hűtőszekrényben, és ebédre keverd a saláta táladba, vagy használd chilli alapként.
Salátádat feldobhatod főtt tojással:
A tojás az egyik legjobb fehérje, és csak néhány perc az elkészítése. A főtt tojás lehet egy salátában fehérjeforrás – mint egy gyors csemege.
Vagy tonhallal:
Ha van a hűtőben tonhal saláta, sokkal könnyebb beépítened a halat az étkezéseidbe. Friss tonhalat pirított avokádót, vagy hummuszt és néhány apróra vágott zöldséget keverj össze egy tálban. A salátában a tonhal lehet a fehérjeforrás egy ebédnél, vagy helyettesítheted akár kagylóval is.
Hummusz:
Elkészítése csak néhány percet vesz igénybe, ugyanakkor összehasonlítva a bolti árakkal, lényegesen olcsóbban jössz ki. Csicseriborsót öblítsd-, és szűrd le keverd be olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal, majd keverd simára.
A hummusz a nyers zöldségekkel nagyszerű lehetőségeket rejt – de tonhalhoz, vagy tojássalátához majonéz helyett is használhatod. Egy kevés ecettel és vízzel finom salátaöntetet készíthetsz belőle, vagy akár párolt zöldségek öntete is lehet.
Saláta tetejére öntet:
A palackozott öntetek többnyire drágák és nem ellenőrizhető a só-, cukor-, tartósítószer tartalmuk. A saját készítésű dresszingek ellenben változatosak és egészségesek. Két rész olívaolajat savanyítsd egy rész citruslével, vagy ecettel, ízesítsd sóval és borssal. A savakat variálhatod, cserélheted is, felhasználva lime levet és rizs ecetet az öntethez. Kísérletezhetsz ízlés szerint szárított fűszernövényekkel, mustárral, fokhagymával ízlésed szerint.