A Camellia sinensis növény friss, fermentálatlan leveleiből és levélrügyeiből kivont zöld teát erős antioxidáns tulajdonságáért dicsérik.
A legtöbb zöld tea Kínából és Japánból származik, ahol évezredek óta hagyományos italként fogyasztják. Manapság a zöld tea még mindig az egyik legnépszerűbb innivaló világszerte, köszönhetően frissítő ízének és tápanyagokban gazdag összetételének.
A zöld tea bőven tartalmaz antioxidánsokat, az úgynevezett polifenolokat (köztük flavonoidokat) és fenolsavat. A flavonoidok közé tartoznak a katekinek (legismertebb az EGCG, epigallokatekin-3-gallát), azok a vegyületek, melyeket kulcsfontosságúnak tartanak a zöld tea jelentős egészségjavító hatásában.
Az öregedési folyamat az oxidatív stresszel függ össze. A zöld tea antioxidáns tápanyagai felveszik a harcot az oxidatív károsodásokkal és segítenek kivédeni az öregedés néhány negatív hatását.
A zöld tea levelek főzés céljából ömlesztett vagy filteres kiszerelésben érhetőek el. Mivel a zöld tea számos formában áll rendelkezésre, mint főzött tea, előrekevert (RTD) italok, valamint tabletták és kapszulák, az adagok mérete fogyasztási formától függően változik.
Kulcsfontosságú tények:
- A polifenolok mellett a zöld tea vitaminokat, aminosavakat, fehérjéket, koffeint, folsavat és fluoridot tartalmaz.
- A zöld szó a levelek színére utal, nem a főtt termékre, ami sárgás megjelenésű.
- A három legnépszerűbb teafajta a zöld, fekete és oolong.
Kulcsfontosságú előnyei:
- Támogatja az antioxidáns folyamatokat.
- Segíti az energia és anyagcsere fokozását.
- Javítja az éberséget.
- Segíti az egészséges testsúlycsökkentő programokat.
Tudtad?
Ősi történetek szerint Shen Nung kínai császár i.e. 2737-ben véletlenül fedezte fel a zöld tea finom ízét és aromáját, amikor vad tea levelek hulltak az edényében forró vízbe.