A tejsavó fehérje család nagy mértékben hozzáférhető a test számára, ami azt jelenti, hogy nagyon jól hasznosul a szervezetben. Mivel 20 esszenciális aminosavat tartalmaz, teljes értékű fehérjének tekinthető, ugyanúgy, mint a szója.
A tehéntej több tízezer különböző fehérjét tartalmaz, melyeket két csoportba lehet osztani: tejsavó és kazein. Habár mind a kettő magas értékű fehérje, mégis nagyon különbözően viselkednek a szervezetünkben.
A tejsavófehérje gyorsan megemésztődik, vagyis az őt alkotó aminosavak (a fehérjék “építőkövei”) készen állnak az edzés közben és közvetlenül az edzés utáni időszakban történő felhasználásra.
A tejsavófehérje és a kazein három olyan aminosavban gazdag, melyek különösen fontosak a sportolóknak: leucin, izoleucin és valin. Az “elágazó láncú aminosavakként” vagy BCAA-ként ismert aminosavak segítenek a sovány izomszövet kialakításában, és az izomregenerációban.
Ahhoz, hogy az aminosavkészlet még teljesebb legyen a gyorsan felszívódó tejsavófehérje gyakran a lassabban felszívódó kazeinnel együtt található meg. A tejsavófehérje és a kazein kombinációja segít a teltségérzet kialakításában, valamint aminosavakat szolgáltat az izomépítéshez.
A tejsavófehérje különböző fokokban vonható ki a tejből. A tejsavófehérje koncentrátum kb. 85% fehérjét tartalmaz, és eltávolítják belőle a laktózt, a zsírokat és a koleszterint. A további feldolgozás során izolált tejsavófehérje jön létre, mely kb. 90%-ban tartalmaz fehérjét.
Kulcsfontosságú tények:
- A tejben található két, magas minőségű fehérje.
- Nagyon jól felszívódik, és a szervezet könnyen tudja hasznosítani.
- Gyorsan elérhető edzés közben vagy közvetlenül edzés után.
Kulcsfontosságú előnyei:
- Segít a szövetek építésében és javításában.
- Energiát és életerőt biztosít.
- Csillapítja az éhséget, és teltségérzetet biztosít.
- Nagy mennyiségben tartalmaz elágazó láncú aminosavakat, melyeknek elengedhetetlen szerepe van a fehérjeszintézisben és az izom anyagcseréjében.
Tudtad?
A túró nagyszerű kazein forrás. Egy csészényiben 28g van. Alacsony a glikémiás indexe és alacsony zsírtartalmú.