Interjú Susan Bowermannal – Táplálkozási Tréning Igazgató, Herbalife Nutrition:
Hogyan lehetsz biztos abban, hogy egészséges ételeket fogyasztasz? – Főzz magadnak otthon! 6 tipp a „nincs időm” és az „idegesít a vásárlás” kifogások elkerülésére.
Az interjúban Bowerman elmondja, hogy az amerikaiak mindössze 27%-a készíti otthon az alapvető élelmiszereket. Ennek okaként egyrészt az időhiányt jelölik meg, másrészt a bevásárlással járó stresszt okolják, holott mindkét tényező hatása minimalizálható.
Lássuk hogyan:
- Az alapokat vedd meg nagyobb egységekben, egyszerre:
Néhány alapvető élelmiszer, vagy alapanyag sokáig fogyasztható marad a felbontás után is, szakszerű tárolás mellett. Természetesen ez a kizárólag egészséges alapanyagokat használva is lehetséges. Mik ezek az alapanyagok, melyekből rengeteg különböző étel elkészíthető?
Extra-szűz olíva olaj; repce olaj; olajbogyó; kapribogyó; konzerv paradicsom; lencse; tonhal-, és lazac konzerv; magvak teljes kiőrlésű lisztjei (pl. búza); teljes kiőrlésű búzából készült tészták; kuszkusz; bulgur; diófélék, magvak; szárított gyümölcsök; mogyoróvaj – és még sok más.
- A bevásárlólistád térkép is egyben:
Mindig írj listát, hogy pontosan mire van szükséged – így nem kell bevásárlás közben gondolkodnod, mit-mivel helyettesíts – csak végigmész a sorok között, és megveszed amit kell. Így gazdaságosabban is tudsz vásárolni, mint egyébként és jelentősen csökken a stressz is, hogy elfelejtettél-e valamit.
Még egy gyorsító tényező lehet, ha a listádat abban a sorrendben írod meg, ahogyan a termékek a boltban el vannak helyezve. Így egy esetleges hiány esetén könnyen találhatsz helyettesítő élelmiszert a következő polcon – csak el kell olvasnod a címkén az összetevőket.
- Menj akkor, amikor senki más…
A leghatékonyabb bevásárlást nem akkor fogod intézni, amikor mindenki más is ott van az áruházban. Válassz olyan időpontot, amikor nincsenek sokan – például egy hétköznap délelőttöt. Szombat reggel és pénteken délután mindenki vásárol…
- Ne félj a fagyasztott ételektől:
A fagyasztott ételek és alapanyagok is tartalmazzák azokat az alapvető és fontos fehérjéket, ásványi anyagokat, mint friss társaik, azonban sokkal praktikusabbak, hiszen bármikor rendelkezésedre állnak – ráadásul többségében főzésre, sütésre előkészített termékek. Rengeteg időt takaríthatsz meg a jól szervezett mélyhűtő használatával.
- Haladj gyorsan a pénztárnál is:
Matematikai számításokkal bizonyított, hogy mindig a legrövidebb sor a leggyorsabb. Még akkor is, ha a bevásárlókocsik tele vannak – szemben egy hosszabb, de kevesebb terméket tartalmazó kocsival. A vásárlók között elveszített idő (fizetés, számla készítés, stb.) a pénztáros számára sokkal több időt vesz igénybe, mint egy vásárló esetében több terméket blokkolni. A sok friss termék is lassítja a sort – húsok, zöldségek, minden, amit egyedileg mérni kell.
Hozz magaddal saját táskát a vásárláshoz – egyrészt kíméled a környezetet, másrészt a vásárlás végén úgyis át kell pakolnod a megvásárolt dolgokat a saját szatyrodba, csomagtartódba. Miért ne tennéd ezt már a kasszánál?
- Ha már megfogtad…
Előkészítésnél, amikor megpucolsz és felvágsz egy fej hagymát, vagy répát, fogj meg kettőt! A két fej hagyma, és a két répa feldolgozása nem vesz igénybe jelentősen több időt, mintha csak egyet készítenél elő. A plusz zöldséget tedd egy zárható edénybe és rakd be a hűtőbe. 1-2 napot mindenképp kibírnak így, és ha heti szinten összesíted a főzésre fordított időt jelentős különbségek keletkeznek – ami a te nyereséged.