A szénhidrátok a szervezet leggyorsabb energiaforrásai. Biztosítják az ételek ízét, édességét és szerkezetét.
A szénhidrátok nagy általánosságban cukormolekulák hosszú láncai, amik glükózzá bomlanak le, belépnek a véráramba és végül elérik az izomsejteket, hogy a szervezet számára energiát termeljenek.
A glikémiás index (GI) azt mutatja meg, hogy az egyes ételekben lévő szénhidrát milyen gyorsan alakul át glükózzá és lép be a véráramba. A gyorsan felszívódó szénhidrátok (magas GI), mint a sport italok, rizs és görögdinnye, rövid távú energiaellátást biztosítanak. A lassan felszívódó szénhidrátok (alacsony GI), mint a zsírszegény tej, alma- és babfélék, folyamatosan látják el a szervezetet energiával. A sportolóknak a gyorsan- és lassan felszívódó szénhidrátokra egyaránt szükségük van. Kimutatták, hogy az edzés alatti megfelelő tápanyagbevitel javítja a teljesítményt és felgyorsítja a szervezet sportolás utáni felépülését.
A cukorláncok hossza alapján gyakran csoportosítják a szénhidrátokat, mint „egyszerű” vagy „összetett” szénhidrátok. A nagyobb, összetett szénhidrát molekulákat a szervezet hosszabb idő alatt bontja le, így ezek tartósabb energiaellátást biztosítanak. Az összetett szénhidrát források gyakran rostokat is tartalmaznak, melyek lassítják az emésztést, ami tartósabb teltségérzéshez vezet. Ilyen források a teljes kiőrlésű kenyerek és tészták, gyümölcsök, keményítőt nem tartalmazó zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák, mint a barna rizs, zab és quinoa.
Az egyszerű szénhidrát molekulák gyorsan bomlanak le és gyorsan látják el a szervezetet energiával. Ha nem használjuk fel azonnal ezt az energiát, az a vércukorszint ingadozását okozhatja, ami éhséghez és fáradtsághoz vezet.
Ha túl kevés szénhidrátot fogyasztunk, az arra kényszeríti a testünket, hogy más szövetekből állítson elő glükózt, például izomból. A feleslegesen bevitt szénhidrátot, amit nem tudunk azonnal felhasználni, zsírként tároljuk, ezért fontos a bevitel ellenőrzése.
Kulcsfontosságú tények:
- A szervezet elsődleges energiaforrásai.
- A szervezet elsődleges energiaforrásai.
- Összetett szénhidrát források a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és a keményítőt nem tartalmazó zöldségek.
Kulcsfontosságú tények:
- A szénhidrátok látják el testünket energiával a mindennapos tevékenységeink során.
- Az összetett, nem finomított szénhidrátok tartós energiaforrásként szolgálnak.
- Az egyszerű szénhidrátok gyors energiaellátást biztosítanak.
- A szénhidrátok mindkét formája fokozza a teljesítményt és felgyorsítja az edzés utáni felépülést.
Tudtad?
Egy közepes méretű fehér burgonya, a 220 kalóriányi tiszta szénhidrát tartalmával olyan gyorsan emeli meg a vércukorszintet, mint a kóla. Egészségesebb választásként próbálja ki az édesburgonyát!