Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, melyek életfontosságúak a normális anyagcseréhez és növekedéshez. A három legtáplálóbb zsírsav az EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav) – melyeket hosszú láncú omega-3 zsírsavaknak is neveznek-, és az ALA (alfa-linolénsav).
Az omega-3 zsírsavak támogatják a szív egészségét azáltal, hogy a koleszterin- és trigliceridszintet normál tartományban tartják. Elősegítik a szervezetben az egészséges gyulladásos választ is.
Az átlagos nyugati étrendben az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya kiegyensúlyozatlan. Ezért szükséges a megfelelő omega-3 zsírsav fogyasztása a túlzott omega-6 zsírsav bevitel ellensúlyozására, amik a feldolgozott és sült ételekben elterjedtek.
A hosszú láncú omega-3 zsírsavak, EPA és DHA, hideg vízben élő olajos halakban találhatók, mint a lazac, hering, makréla, szardella és szardínia. Más források a krill (világítórák) és algafélék, csakúgy, mint a növényi források, például len, diófélék, chia mag (Salvia hispanica sivatagi növény termése) és a szójabab.
Az EPA csökkentheti a vér viszkozitását és a vérlemezkék összecsapzódását. Az American Heart Association (AHA- Amerikai Kardiológiai Társaság) az egészséges egyéneknek heti két adag hal fogyasztását javasolja a napi átlagos 250-500 mg EPA és DHA bevitel biztosítása érdekében. /Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság –EFSA- napi 250 mg DHA és EPA fogyasztását ajánlja./
2004-ben a Food and Drug Administraion (FDA; Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) kiadott egy „Minősített Egészségügyi Állítást” (Qualified Health Claim: Az FDA által jóváhagyott, a termékek címkéjén feltüntetett állítás) az omega-3 zsírsavakra vonatkozóan, mely szerint alátámasztott, de nem perdöntő kutatások szerint az EPA és DHA fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
Kulcsfontosságú tények:
- Az ALA egy esszenciális zsírsav, amit a szervezetünk nem tud előállítani, ezért a táplálékkal kell elfogyasztanunk.
- Az EPA és DHA a szervezetünkben is termelődik, de általában nem nagy mennyiségben. Étrendi források (élelmiszerek vagy kiegészítők) segíthetnek biztosítani az optimális mennyiséget.
Kulcsfontosságú előnyei:
- Segít megőrizni a szív egészségét.
- Segít a koleszterin- és trigliceridszintet normál tartományban tartani.
Tudtad?
Több mint 16000 publikáció jelent meg az omega-3 zsírsavak emberi szervezetben betöltött jelentős szerepéről.