Az arginin egy aminosav, azaz a fehérjék egyik építőeleme, melyet a szervezet is előállít, valamint a táplálékkal és az étrend kiegészítőkkel is elfogyasztjuk.
1998-ban Dr. Louis Ignarro orvosi Nobel-díjat kapott a nitrogén-monoxid kedvező szív- és érrendszeri hatásainak felfedezéséért. A nitrogén-monoxid egy olyan gáz, amit a szervezet legkisebb ereit bélelő sejtek termelnek.
Az arginin, amit egy átlagos étrend részeként elfogyasztunk, serkenti az aprócska erek falában a nitrogén-monoxid előállítását szív- és érrendszerünk egészségének megőrzése érdekében.
Az arginin fokozhatja szív vérellátását. Segít fenntartani a vérerek egészséges tónusát, ezáltal javítja a keringést.
Ez a fontos aminosav az élelmiszerek széles választékában megtalálható: állati forrásokban, mint a tejtermékek, marha, sertés, baromfi és tenger gyümölcsei; növényi forrásokban, mint a diófélék, magvak (tök, szezám, napraforgó), csicseriborsó, főtt szójabab.
A szívérrendszerünk egészségének megőrzése érdekében bevitt minimális mennyiségű arginin kiegészítés napi 5 gramm.
Kulcsfontosságú tények:
- Szükséges a nitrogén-monoxid termeléséhez, ami egy, a természetben előforduló fontos vegyület és számos élettani- és sejtfolyamatban szerepet játszik.
- Támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését.
Kulcsfontosságú előnyei:
- A NO termelésben játszott szerepe által a szív-érrendszer egészségének megőrzését segíti.
- Fokozhatja a szív vérellátását.
Tudta?
Az L-arginint először 1886-ban izolálták, állítólag a hüvelyesek családjába tartozó csillagfürt növény kivonatából.