A kalcium (Ca) egy természetes elem, ami nélkülözhetetlen az élő szervezetek számára. Az emberi szervezet kalcium tartalmának 99%-a, ami 1-1.5 kg mennyiséget jelent, a csontokban és a fogakban található meg.
A kalcium egy esszenciális ásvány, ami az egészséges fogak és erős csontok felépítéséhez szükséges. Elengedhetetlen az izom-összehúzódáshoz, a szívverés szabályozásához, idegi ingerületek továbbításához és a sejteken belüli folyadékegyensúly fenntartásához.
A leggazdagabb kalciumforrások a tejtermékek, pl. tej, sajt, joghurt. A kalcium más élelmiszerekben is megtalálható, pl. hínár, brokkoli, mandula- és babfélék.
A kalcium kritikus szerepet játszik életünk kezdetén a csontok megerősítésében, majd később a csontok szilárdságának és egészségének megőrzésében. 8 évnél fiatalabb gyerekeknek, 19-50 év közötti felnőtteknek és 51-70 év közötti férfiaknak a napi ajánlott bevitel 1000 mg. 9-18 év közötti gyerekeknek és fiatal felnőtteknek napi 1300 mg javasolt.
50 év feletti korban kevésbé hatékonyan szívódik fel a kalcium, ezért többet kell bevinnünk, hogy pótoljuk az ebből adódó hiányt. 51-70 év közötti nőknek és 70 év feletti felnőtteknek 1200 mg/nap bevitel javasolt.
Az amerikai Élelmiszeri és Gyógyszeripari Intézet (FDA) szerint a megfelelő kalcium ellátás – a kiegyensúlyozott étrend részeként – csökkentheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A csontritkulás egy olyan betegség, melyben az idő előrehaladtával vékonyodik a csontszövet és csökken a csontsűrűség.
Kulcsfontosságú tények:
- Létfontosságú az egészséges fogak és csontok felépítéséhez és megőrzéséhez.
- A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását.
Kulcsfontosságú előnyei:
- Segíti az erős fogak és csontok felépítését.
- Segíti a megfelelő csontsűrűség biztosítását.
- Szerepet játszik a szív- és érrendszer egészséges működésében.
Tudtad?
Az Amerikai Orvostudományi Intézet szerint a legtöbb amerikai megfelelő kalciumpótlásban részesül az étrend és a kiegészítők révén, kivéve a 9-18 év közötti lányokat.