A természet vagy a táplálkozás? Túlsúlyos vagy a gén, génjeid hibájából vagy esetleg az életstílusod miatt?
Ezen kérdésre adott válasz nagymértékben befolyásolja, hogy elfogadod-e azt a tényt, hogy meg tudod változtatni tested a megfelelő táplálkozással és életmóddal, vagy sajnáltatod magad, és ráfogsz mindent a génjeidre. A jó hír az, hogy a táplálkozás és az életmód sokkal fontosabbak, mint a genetika, kivéve, ha valamilyen ritka genetikai betegséged van. A gén, gének töltik meg a pisztolyt, de a környezetünk húzza meg a ravaszt.
A legjobb példa erre az Észak-Mexikóban és Dél-Arizónában élő Tarahumara indián törzsek. A Mexikóban élő Tarahumarák ugyanazt az életmódot folytatják, mint több ezer évvel ezelőtt. A modern elhízással kapcsolatos kondíciók nagyon alacsony, kevesebb, mint 10% arányban fordulnak elő. Genetikai adottságaik nagyon hasonlóak az arizónai rezervátumban élő törzsekhez. Az Arizónában élő Tarahumarák már nem folytatják a tradícionális mezőgazdasági életstílust, és több, mint 80%-uk szenved modern elhízással kapcsolatos kondícióktól. Megfigyelhető, hogy azon csoportok körében, ahol a vidéki életmódot városi életmódra cserélték, genetikai adottságtól függetlenül, növekedett az elhízás aránya.
A humán gén, gének több ezer évvel ezelőtt fejlődtek ki, a mezőgazdasági forradalom csak ezután következett. Míg a mezőgazdaság növényeket/ételt biztosít számunkra, az aratás ennek ellenére lehet sikertelen. Sokszoros ünnep-éhínség ciklusnak köszönhetően génjeink adaptálódtak az éhség leküzdéséhez, és szervezetünk megtanulta, hogyan raktározza el az extra kalóriákat zsír formájában akkor, amikor többet eszünk, mint amennyit felhasználunk.
Testünk minden egyes sejtjében megtalálható a kromoszómákba zárt DNS. Sejtjeink magjában 23 kromoszómánk van, melyeket szüleinktől öröklünk. Mivel minden esetben két génmásolat van, a DNS két szála a szüleink egy-egy szálából tevődik össze. DNS-ünknek köszönhetően sejtjeinkben képződnek a fehérjék. Bizonyos fehérjék sejtjeink és szerveink vázát alkotják. Más fehérjék, melyeket enzimeknek nevezünk, hozzájárulnak a fehérjék, szénhidrátok és zsírok képzéséhez.
Az emberi faj több, mint 30 ezer génnel rendelkezik.
A különböző gén, gének aktiválását testünkben szinte teljes mértékben a DNS szabályozza, csak mintegy 10% az, ami proteinek által kódolt. A DNS négy bázis összetevőből áll. Ezek az adenozin (A), a timidin (T), guanozin (G) és a citozin (C). Ezeket az összetevőket az ABC rövidítésnek megfelelően használjuk. Az egyszerű aminosavakat, melyek a fehérjék építőkövei, három betűből álló kód határozza meg. Az emberi DNS több, mint 4 milliárd betűkombinációból tevődik össze.
Minden ember 99.9%-ban hasonlít egymásra genetikailag. De az a 0.1% nagyon sok különbséget meghatároz. Ilyen például a bőrszín, a hajszín, a szemszín, a különböző tápanyagok és gyógyszerek eltérő lebontási folyamata a májban, valamint a fogékonyság sok gyakori betegséggel kapcsolatban. Míg vannak olyan genetikai betegségek, ahol egyetlenegy gén felelős a betegségért, és ez a gén okoz súlyos elváltozásokat, a leggyakoribb állapotok, mint pl. az elhízás és az elhízással kapcsolatos állaptok több gén által befolyásoltak, és minden egyes gén kismértékben járul hozzá a betegség kialakulásához. Az, hogy mit eszel, és, hogy mekkora a fizikai aktivitásod, hozzájárul ezen gének aktiválásához. Növelheti vagy csökkentheti azok aktivitását, és ezáltal befolyásolni tudja a gyakori elhízással kapcsolatos betegségek kialakulását.
Génjeink a nap folyamán többször kapcsolnak be és ki, és számos kontrollrendszer befolyásolja működésüket. A DNS többsége szabályozza a kódolási folyamat aktiválását, valamint inaktiválását. A fehérjeképzés génaktivációját génexpressziónak hívják. A táplálkozás befolyásolni tudja a génexpreszziót az epigenetikán keresztül. Bizonyos mikrotápanyagok, mint például a folsav és néhány B vitamin semlegesíteni, vagy aktiválni tudja a génexpressziót két meghatározott kémiai folyamat segítségével, melyek a metilezés és a hiszton acetilezés. Ha egy kémiai csoportot adunk az egyik bázishoz (citozin), befolyásolhatjuk a génexpressziót. A hisztonok azok a fehérjék, melyek a DNS felszínét borítják, és ahhoz, hogy a génexpresszió létrejöjjön, el kell őket távolítani. Kimutatták, hogy számos tápanyag befolyásolni tudja ezeket a folyamatokat, ilyen például a zöld tea és néhány fűszer.
A gének és tápanyagok kölcsönhatását vizsgáló terület jelenleg egy feltörekvő tudomány, de amit, érdemes megjegyezni:
Miután megszülettél nem tudod megválasztani a szüleidet, de képes vagy arra, hogy megváltoztasd az étkezésed és az életmódodat, hogy ezáltal javítsd a jóléted!