Tévhitek az Omega 3-ról

Tévhitek az omega 3 zsírsavakkal kapcsolatban

Van néhány közkeletű félreértés az omega 3 zsírsavakkal kapcsolatban, amelyeket érdemes tisztázni, mielőtt bármilyen étrend kiegészítőt választunk.

Azt tudjuk, hogy a szervezetnek szüksége van zsírokra is, sőt az is ismert tény, hogy nem mindegy milyen zsírokat viszünk be a szervezetünkbe. Egyik súlyos érrendszeri megbetegedésekhez és elhízáshoz vezet, míg a másik épp ezektől óv meg, ráadásul a szervezet egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen.

A jó zsírok:

  • A jó zsírsavak az egyszeresen, vagy többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket omega 6 és omega 3 néven is nevezünk. Nem mindegy azonban, hogy milyen arányban visszük be az omega-3, és omega- 6 zsírsavakat! Ha zsírbevitelünk nagymértékben eltolódik az omega-6 arányába, az szintén nem kedvező!

Az egyszeresen, vagy többszörösen telítetlen zsírok azok, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a “rossz” koleszterin szintünket, viszont a HDL  vagyis “jó koleszterin” szintet növelik.  Ennek legkézenfekvőbb módja, ha sok halat fogyasztunk – (ami a fehérjék szempontjából is igen előnyös!) – vagy halolajat viszünk be a szervezetünkbe, hisz van aki nem szereti a halat, vagy olyan területen él, ahol nem mindig lehet hozzájutni a friss, mélytengeri halhoz.

Ezeket megvásárolhatjuk kapszulázott formában is, azonban nem mindegy melyiket választjuk. Az alapanyagukban nincs jelentős eltérés, a származási helyük is jó eséllyel egyezik. Akkor miért kerül egyik a másikhoz képest jelentősen többe? A megoldás a feldolgozási eljárásban keresendő.

A jó minőségű, egészséges halolajat ugyanis alacsony hőfokon nyerik ki a kifogott friss halból. Így a kapszulába valóban bekerülnek azok az értékes ásványok, amelyekre szükségünk van – és amiért megvásároljuk ezeket a termékeket.

Az olcsó portékák gyakran avas halolajat tartalmaznak, mert a kifogott halat napokig, hetekig tárolják, és a feldolgozási eljárás sem igazán kedvező a zsírsavak, ásványi anyagok számára. Jellemzően a gyors, magas hőkezeléssel kinyert olajak ezek. Felismerni az állott halszagról lehet – a friss, egészséges halolajnak ugyanis nincsen szaga.

  • A nem megfelelően feldolgozott halolaj hatástalan?

Sajnos nem! A gyenge minőségű, ismeretlen forrásból származó termékek hatása nem hogy nem jó, de kifejezetten káros a szervezetre! Ellentétes hatást vált ki, azaz kifejezetten segíti például a trombózis kialakulását, az erek elzáródását okozó lerakódások keletkezését.

Fogyassz mindig körültekintően kiválasztott termékeket, lehetőleg tiszta élelmiszert az egészséged megőrzése érdekben!

Cookie Irányelv:  Kedves Látogató! A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat. Az alábbi Cookiek (sütik) használatának szabályzata linkre kattintva találsz bővebb tájékoztatást. Adatkezelési Tájékoztatónkat erre a linkre kattintva nézheted meg.