Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, melyek életfontosságúak a normális anyagcseréhez és növekedéshez. A három legtáplálóbb zsírsav az EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav) – melyeket hosszú láncú omega-3 zsírsavaknak is neveznek-, és az ALA (alfa-linolénsav).

Az omega-3 zsírsavak támogatják a szív egészségét azáltal, hogy a koleszterin- és trigliceridszintet normál tartományban tartják. Elősegítik a szervezetben az egészséges gyulladásos választ is.

Az átlagos nyugati étrendben az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya kiegyensúlyozatlan. Ezért szükséges a megfelelő omega-3 zsírsav fogyasztása a túlzott omega-6 zsírsav bevitel ellensúlyozására, amik a feldolgozott és sült ételekben elterjedtek.

A hosszú láncú omega-3 zsírsavak, EPA és DHA, hideg vízben élő olajos halakban találhatók, mint a lazac, hering, makréla, szardella és szardínia. Más források a krill (világítórák) és algafélék, csakúgy, mint a növényi források, például len, diófélék, chia mag (Salvia hispanica sivatagi növény termése) és a szójabab.

Az EPA csökkentheti a vér viszkozitását és a vérlemezkék összecsapzódását. Az American Heart Association (AHA- Amerikai Kardiológiai Társaság) az egészséges egyéneknek heti két adag hal fogyasztását javasolja a napi átlagos 250-500 mg EPA és DHA bevitel biztosítása érdekében. /Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság –EFSA- napi 250 mg DHA és EPA fogyasztását ajánlja./

2004-ben a Food and Drug Administraion (FDA; Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) kiadott egy „Minősített Egészségügyi Állítást” (Qualified Health Claim: Az FDA által jóváhagyott, a termékek címkéjén feltüntetett állítás) az omega-3 zsírsavakra vonatkozóan, mely szerint alátámasztott, de nem perdöntő kutatások szerint az EPA és DHA fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Kulcsfontosságú tények:

  • Az ALA egy esszenciális zsírsav, amit a szervezetünk nem tud előállítani, ezért a táplálékkal kell elfogyasztanunk.
  • Az EPA és DHA a szervezetünkben is termelődik, de általában nem nagy mennyiségben. Étrendi források (élelmiszerek vagy kiegészítők) segíthetnek biztosítani az optimális mennyiséget.

Kulcsfontosságú előnyei:

  • Segít megőrizni a szív egészségét.
  • Segít a koleszterin- és trigliceridszintet normál tartományban tartani.

Tudtad?

Több mint 16000 publikáció jelent meg az omega-3 zsírsavak emberi szervezetben betöltött jelentős szerepéről.

Cookie Irányelv:  Kedves Látogató! A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat. Az alábbi Cookiek (sütik) használatának szabályzata linkre kattintva találsz bővebb tájékoztatást. Adatkezelési Tájékoztatónkat erre a linkre kattintva nézheted meg.