Omega-3 zsírsavak

Szerző: | okt 18, 2018 | Tudomány blog | 0 hozzászólás

Omega-3 zsírsavakról:

Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, melyek életfontosságúak a normális anyagcseréhez és növekedéshez. A három legtáplálóbb zsírsav az EPA (eikozapentaénsav), DHA (dokozahexaénsav) – melyeket hosszú láncú omega-3 zsírsavaknak is neveznek-, és az ALA (alfa-linolénsav).

Az omega-3 zsírsavak támogatják a szív egészségét azáltal, hogy a koleszterin- és trigliceridszintet normál tartományban tartják. Elősegítik a szervezetben az egészséges gyulladásos választ is.

Az átlagos nyugati étrendben az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya kiegyensúlyozatlan. Ezért szükséges a megfelelő omega-3 zsírsav fogyasztása a túlzott omega-6 zsírsav bevitel ellensúlyozására, amik a feldolgozott és sült ételekben elterjedtek.

A hosszú láncú omega-3 zsírsavak, EPA és DHA, hideg vízben élő olajos halakban találhatók, mint a lazac, hering, makréla, szardella és szardínia. Más források a krill (világítórák) és algafélék, csakúgy, mint a növényi források, például len, diófélék, chia mag (Salvia hispanica sivatagi növény termése) és a szójabab.

Az EPA csökkentheti a vér viszkozitását és a vérlemezkék összecsapzódását. Az American Heart Association (AHA- Amerikai Kardiológiai Társaság) az egészséges egyéneknek heti két adag hal fogyasztását javasolja a napi átlagos 250-500 mg EPA és DHA bevitel biztosítása érdekében. /Az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság –EFSA- napi 250 mg DHA és EPA fogyasztását ajánlja./

2004-ben a Food and Drug Administraion (FDA; Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) kiadott egy „Minősített Egészségügyi Állítást” (Qualified Health Claim: Az FDA által jóváhagyott, a termékek címkéjén feltüntetett állítás) az omega-3 zsírsavakra vonatkozóan, mely szerint alátámasztott, de nem perdöntő kutatások szerint az EPA és DHA fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Kulcsfontosságú tények:

Az ALA egy esszenciális zsírsav, amit a szervezetünk nem tud előállítani, ezért a táplálékkal kell elfogyasztanunk.

Az EPA és DHA a szervezetünkben is termelődik, de általában nem nagy mennyiségben. Étrendi források (élelmiszerek vagy kiegészítők) segíthetnek biztosítani az optimális mennyiséget.

Kulcsfontosságú előnyei:

Segít megőrizni a szív egészségét.

Segít a koleszterin- és trigliceridszintet normál tartományban tartani.

Tudtad?

Több mint 16000 publikáció jelent meg az omega-3 zsírsavak emberi szervezetben betöltött jelentős szerepéről.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Díjtalan Online Bemutató

“Első lépés a legjobb formád felé” Végre kiderü, pontosan mit egyél, hogy a súlyod radikálisan csökkenjen, de az energiád és egészséged megmaradjon.

INGYENES Testösszetétel Mérés

Pontosan meghatározzuk, hogy mi a jelenlegi állapota testednek és elmondjuk, hogy min kell változtatnod.

Ezeket olvastad már?

Fehérje

Fehérje: A fehérje az ételeinkben megtalálható egyik makrotápanyag. Energiát biztosít a szervezetnek, valamint az izomzat és a szervek felépítésében...

Zöld tea

Zöld tea: A Camellia sinensis növény friss, fermentálatlan leveleiből és levélrügyeiből kivont zöld teát erős antioxidáns tulajdonságáért dicsérik....

Omega-3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavakról: Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, melyek életfontosságúak a normális anyagcseréhez és növekedéshez. A három...

Aloe

Aloe: Az Aloe vera egy nedvdús növény, ami Észak-Afrikából származik. Több mint 2000 éve használják számos külső és belső állapot kezelésére....

Tejsavó és kazein fehérje

Tejsavó és kazein fehérje: A tejsavó fehérje család nagy mértékben hozzáférhető a test számára, ami azt jelenti, hogy nagyon jól hasznosul a...

Koffein

Koffein: A koffeint általában egy enyhe központi idegrendszeri stimulánsnak tekintik, ami növeli az energiaszintet, átmenetileg kivédi az álmosságot...

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminokról és ásványi anyagokról: A vitaminok és ásványi anyagok támogatják az általános egészséget, vitalitást és az egészséges...

Megdöbbentő tudományos felfedezés! Az elhízás rákot okoz?

Egy Ír kutatóintézet publikálta nemrégiben azt a felfedezését, amelyben a rák kialakulásának lehetőségéért egyértelműen a túlzott testzsír arányt...

Egészséges zsírok

Funkciói a Táplálkozásunkban: Avokádó Halak és halolajak Magvakból Oliva olaj Hogyan tarthatja alacsonyan zsírbevitelét:Hogyan tarthatja alacsonyan...

Rost

Rost: Az élelmi rost, más néven salakanyag, a növényi eredetű táplálékok azon része, amit a szervezetünk nem tud megemészteni vagy felszívni. Az...

Próbáld ki a Herbalife Táplálkozás Csomagját

A Kedvenc Ízedben!

Hogyan Dolgozunk?

Állapotfelmérés

Díjtalan állapotfelméréseinkkor pontosan meghatározzuk, hogy mi a test jelenlegi testösszetételed. Ezt egy testösszetétel mérő géppel határozzuk meg, mellyel megtudjuk a biológiai korodat is.

i

Személyre Szabott Program

A testösszetétel mérés alapján kialakítjuk a személyre szabott programodat. Ehhez kapsz egy bevásárlólistát és egy tál étel helyes felépítését is. Továbbá rengeteg hasznos információval látunk el utad folyamán, hogy a lehető legjobb eredményt tudjuk kihozni együtt.

Elérjük A Célodat

Ahhoz, hogy a kitűzött célodat elérjük, mindenképpen együtt kell dolgoznunk. Nálunk fontos a folyamatos nyomonkövetés. Ezért érünk el nagyszerű eredményeket fogyasztóinkkal.

Küldj Nekünk Üzenetet, Kérdezz Bátran!

Share This

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás