A fogyás titka: koplalás. Valóban így van?

Számtalan tévhit kering az interneten a sikeres és / vagy hatékony fogyás titkairól, módszereiről. A legtöbb esetben a módszer alapja az, hogy „egyél kevesebbet”. Sajnos ez egy súlyos tévedés!

Miért? Két alapvető oka van, hogy ez az állítás hibás:

  • Az egyik, hogy nem mindenkinek ugyanakkora tápanyag-mennyiségre van szüksége.

Gondolj csak bele: Mennyit eszik egy 110 kg-os fizikai munkát végző férfi, és mennyit egy 55 kg-os, irodában dolgozó nő? Egyszerű igaz?

  • A másik ok, hogy az életvitelünk is más.

Gondolj a fenti példában a férfi egész nap nehéz fizikai munkát végez, statikus terhelés alatt van szinte folyamatosan. Az étkezése rendszeres, azonban inkább fogyaszt kevesebb alkalommal több élelmet, mintsem elosztva több részletre. Ezzel szemben az irodai dolgozó egész nap egy helyben ül, minden harmadik este edzőteremben edz másfél órát és naponta 5-6 alkalommal étkezik minimális mennyiségeket, változatos étrenddel.

Belátható, hogy ahány ember, annyi életvitel és annyi féle diétára van szükségünk. A koplalás azonban semmiképpen nem javasolt! A koplaló szervezet egyértelműen hiányként értékeli a kevesebb bevitelt, és nem a tartalékból (lerakódott zsír) fog felhasználni – sőt, a „nehéz időkre” való tekintettel még a kevésből is inkább felhalmoz – hanem lelassítja az anyagcserét. Ez pedig nem egészséges, ráadásul amint visszatérsz a normál étrendhez a szervezet azonnal tartalékolni kezd, hiszen stressz alatt áll, és korábban kevés energiát kapott.

A megoldás az ésszerű étkezés, amikor egyénre szabva, a saját testednek megfelelő mennyiségű energiát viszed be a napi étkezésekkel. Első lépés, hogy meghatározd szervezeted kalória igényét, majd ennek megfelelően megtervezd – és be is tartsd! – azt az étrendet, ami ennek megfelel és tartalmaz zsírt, szénhidrátot és fehérjét is. Mindhárom makrotápanyagra szüksége van ugyanis a szervezetnek!

A helyes arány: a napi kalóriamennyiség 20%-a fehérje, 30%-a zsír, és 50%-a szénhidrát.

Cookie Irányelv:  Kedves Látogató! A webhely tartalmának megjelenítéséhez és a felhasználói élmény javításához cookie-kat. Az alábbi Cookiek (sütik) használatának szabályzata linkre kattintva találsz bővebb tájékoztatást. Adatkezelési Tájékoztatónkat erre a linkre kattintva nézheted meg.